Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ήταν μια από τις πολλές πόλεις που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Τα σχέδια τα εκπόνησε ο αρχιτέκτων Δεινοκράτης και τα εγκαίνιά της έγιναν το 331π.Χ.

Εξαιτίας της σπουδαιότητάς της πλάστηκαν διάφοροι θρύλοι γύρω από την ίδρυσή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι παρακάτω:

Τα θεμέλιά μου στα βουνά
και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους
και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος
Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω', '
Κυρία Διευθύντρια,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αγαπητοί μαθητές

'Αιδεσιμότατοι, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί μαθητές, κυρίες και κύριοι,
Το 1936 ξεσπά ο εμφύλιος πόλεμος της Ισπανίας. Ο φασίστας και μετέπειτα δικτάτορας Φράνκο κερδίζει τον πόλεμο. Εκεί για πρώτη φορά, σ\' ένα χωριό της Βασκίας, τη Γκουέρνικα, δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα της αεροπορικής δύναμης της Γερμανίας,

Έχετε ακούσει πολλά πανηγυρικά λόγια για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Γνωρίζετε και τα γεγονότα και προπάντων γεύεστε σήμερα τα αγαθά των κόπων των ανθρώπων εκείνων που δεν τους λέω προγόνους, αλλά εθνικούς, φυσικούς και πνευματικούς μας γονείς. Διδάσκεστε εξάλλου τα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας και γι? αυτό είναι περιττό να σταθούμε σ? αυτά.

Παρακολουθείστε ένα μικρό απόσπασμα από την τραγωδία « Πέρσες» του Αισχύλου. Στα Σούσα, πρωτεύουσα της Περσίας, δέκα χρόνια μετά το Μαραθώνα, η Άτοσσα, η μάνα του Ξέρξη, συνομιλεί με το χορό,σοφούς γέροντες της αυλής της. Ζητά πληροφορίες για τους Έλληνες.

Α: στράτευμα πλήθος έχουνε κι εκείνοι; **
Χ: τέτοιο, που σώριασε πολλά δεινά στους Μήδους
Α: και τι άλλο; Βιος στα σπίτια τους περίσσιο;