Το τζούντο ιδρύθηκε από τον μεγάλο Ιάπωνα δάσκαλο φυσικής αγωγής JigoroKano (1860-1938). Είχε διδαχθεί σε μικρότερη ηλικία Jujitsu από σημαντικούς δασκάλους της εποχής του. Ο JigoroKano προσπάθησε να δημιουργήσει μια πολεμική τέχνη που θα διέφερε από τις άλλες, διότι θα συνδύαζε αρμονικά πνεύμα και σώμα. Η αλήθεια είναι όμως ότι προήλθε από το Jujitsu. Ο JigoroKano πήρε πολλές τεχνικές του και πρόσθεσε και άλλες ο ίδιος. Τη νέα πολεμική τέχνη την ονόμασε Judo.

   Είναι σίγουρα πολύ εγωιστικό να πούμε πως από ολόκληρο το Σύμπαν μόνο πάνω στο δικό μας πλανήτη υπάρχει ζωή. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και αλλού όντα με μορφή παρόμοια με τη δική μας, ή εντελώς διαφορετική. Άλλωστε η ζωή δε συνδέεται αποκλειστικά με τον άνθρωπο, αφού και η ύπαρξη ενός μικροβίου, ενός βακτηρίου, ενός ιού, σημαίνει ζωή.

Μια από αυτές τις μέρες ίσως αξίζει, να προσπαθήσουμε να μάθουμε για ποιο λόγο ζούμε δύσκολες καταστάσεις. Ίσως είναι μια αρχή για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον εαυτό μας αλλά πολύ περισσότερο τους άλλους γύρω από αυτόν.', 'Είναι ίσως η εποχή για αναζήτηση κάποιων άξιων που νομίζαμε ότι έχουν χαθεί. Αξίες όμως που ήταν δίπλα μας αλλά εθελοτυφλώντας τις προσπερνάγαμε αφήνοντας το είναι μας σε μια ψεύτικη νηνεμία που μόνο εμφανισιακα ήταν κάλμα, γιατί από κάτω τα ρεύματα έτρεχαν με διαβολεμένο ρυθμό παρασύροντας ότι προσπαθούσε να μείνει αμετακίνητο στον έσω-εξωτερικό μας κόσμο.

    Είναι σίγουρα πολύ εγωιστικό να πούμε πως από ολόκληρο το Σύμπαν μόνο πάνω στο δικό μας πλανήτη υπάρχει ζωή. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και αλλού όντα με μορφή παρόμοια με τη δική μας, ή εντελώς διαφορετική. ¨Άλλωστε η ζωή δε συνδέεται αποκλειστικά με τον άνθρωπο, αφού και η ύπαρξη ενός μικροβίου, ενός βακτηρίου, ενός ιού, σημαίνει ζωή. Αλλά ας περιοριστούμε στην ύπαρξη όντων νοητικά και τεχνολογικά αναπτυγμένων. Υπάρχουν; Και αν υπάρχουν, θα έχουμε την ευτυχία να συναντηθούμε κάποτε μαζί τους;