Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2002 έγιναν στο Πειραιά στη συμβολή των οδών Καραΐσκου και Διός Σωτήρος, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Χρήστο Αγραπίδη. Η προτομή του ποιητή έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Νίκο Περαντινό και προσφέρθηκε στην πόλη του Πειραιά από τα παιδιά του ποιητή κ. Κώστα Βρεττάκο και κ. Τζένη Παπαδημητρίου- Βρεττάκου.

Το χρέος στην μνήμη του ήταν οφειλόμενο. Όχι μόνο προς τον ποιητή της Ειρήνης και της Αγάπης αλλά και προς τον άνθρωπο που είχε μιαν έμφυτη καλοσύνη, έμφυτη αξιοπρέπεια και όχι λίγες φορές παρουσίαζε δείγματα μιας έμφυτης συναισθηματικής σοφίας.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αν και γεννήθηκε στις Κροκεές της Λακωνίας, με τον Πειραιά τον συνέδεαν δεσμοί πνευματικοί, κοινωνικοί και ακόμα, ισχυρές οικογενειακές αναμνήσεις, σε μια εποχή που αγωνιζόταν να επιβιώσει», σημειώνει ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης.
Στα αποκαλυπτήρια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος απηύθυνε χαιρετισμό και ο ηθοποιός κ. Γ. Αρμαδώρος διάβασε ποιήματα των ποιητών Στέλιου Γεράνη και Χάρη Χρόνη αφιερωμένα στο Νικηφόρο Βρεττάκο.
Στη συνέχεια, στην αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του Πειραϊκού Συνδέσμου εγκαινιάστηκε έκθεση χειρογράφων, βιβλίων και φωτογραφιών του ποιητή με παράλληλη προβολή βίντεο από διάφορες πνευματικές παρουσίες του στην τηλεόραση και αλλού.
Για το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου μίλησαν οι συγγραφείς κ.κ. Παναγιώτης Βρετάκος, Κώστας Θεοφάνους, Γιάννης Χατζημανωλάκης, οι φιλόλογοι κ.κ. Αναστασία Φρυγανάκη και Περσεφόνη Α. Κωστέα και ο γνωστός Κερατσινιώτης λογοτέχνης κ. Χρίστος Αδαμόπουλος. Ακούστηκε η φωνή του ποιητή να απαγγέλλει στίχους του από την ποιητική του σύνθεση «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη». Κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου διάβασε η πρωταγωνίστρια του θεάτρου κ. Ασπασία Παπαθανασίου.
Η βραδιά έκλεισε με συνθέσεις του μουσουργού Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου, σε στίχους του ποιητή (c.d.«Πικραμένος Αναχωρητής»). Τραγούδησε ο Γιάννης Θωμόπουλος.