Π.Φ.Σ.Β. - He.S.Li.F. Forum Index Π.Φ.Σ.Β. - He.S.Li.F.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ - HELLENIC(GR) SCHOOL LIBRARY FORUM
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Κανονισμός Π.Φ.Σ.Β

 
Post new topic   Reply to topic       Π.Φ.Σ.Β. - He.S.Li.F. Forum Index -> Ανακοινώσεις Διαχειριστών Π.Φ.Σ.Β
View previous topic :: View next topic  
Author Message
magoula
Διαχειριστής-Administrator


Joined: 17 Oct 2001
Posts: 879
Location: Γυμνασίου Μαγούλας, Αττικής

PostPosted: Fri Dec 12, 2008 12:05 am    Post subject: Κανονισμός Π.Φ.Σ.Β Reply with quote

Τα προβλήματα που ανακύπτουν στην καθημερινή ενασχόληση με την σχολική βιβλιοθήκη είναι πολύπλευρα, και το σημαντικότερο μη προβλέψιμα.
Η αξιολόγηση της ανάγκης για προσφορά και λήψη βοήθειας από ομοιοπαθείς, δημιούργησε το Πανελλήνιο Φόρουμ Σχολικών Βιβλιοθηκών (Π.Φ.Σ.Β), τον Οκτώβριο του έτους 2001, ως ένα εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να αμβλύνει τις δυσκολίες που ανακύπτουν σε αυτόν τον εξειδικευμένο επαγγελματικό χώρο.

Αφού διαβάσετε αυτούς τους κανόνες και εφόσον συμφωνήσετε με αυτούς, τότε μπορείτε πλέον να εγγραφείτε ώστε να γίνετε μέλος του Π.Φ.Σ.Β

Οι διαχειριστές (administrators) και οι συντονιστές φόρουμ (moderators) του Π.Φ.Σ.Β προσπαθούν να παρέχουν ένα ενημερωτικό και πληροφοριακό ύφος και συνάμα μια ήρεμη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία τα μέλη του Π.Φ.Σ.Β να μπορούν να γράψουν τα μηνύματά τους σχετικά με τις Σχολικές Βιβλιοθήκες.

Οι κανόνες στη ζωή μας δεν φτιάχνονται με σκοπό τον περιορισμό ούτε της ελευθερίας μας αλλά ούτε και της προσωπικότητάς μας. Είναι ένας τρόπος "κοινής αποδοχής" για μια ομαλότερη συμβίωση, ειδικά με πράγματα που αγαπάμε ή εργαζόμαστε.

Παρακαλούμε πριν εγγραφείτε, να μελετήσετε τον κανονισμό, έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥΜ (όροι χρήσης και πρόσβασης για τα μέλη)

1. Το περιεχόμενο ενός μηνύματος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ουσιώδες, περιεκτικό και σαφές, ώστε να γίνεται άμεσα κατανοητό από τους αναγνώστες του. Προσπαθήστε στο μήνυμά σας να μη βγαίνετε εκτός αρχικού θέματος. Η ανάπτυξη πολλών διαφορετικών θεμάτων μέσα στο ίδιο μήνυμα φέρει σύγχυση στον αναγνώστη και δυσχεραίνει την οργάνωση των συζητήσεων του φόρουμ. Ο τίτλος πρέπει να είναι σχετικός με το περιεχόμενο και όσο το δυνατόν πιο κατατοπιστικός. Τέλος, φροντίστε ώστε το μήνυμά σας να δημοσιευθεί στην κατάλληλη συζήτηση.

2. Τα μηνύματά σας θα πρέπει να είναι όλα στην Ελληνική γλώσσα και όχι greeklish ή αγγλικά. Επίσης θα πρέπει να γράφετε με πεζά γράμματα (συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του μηνύματος) και όχι με κεφαλαία (τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο για επικεφαλίδες). Γενικά στα φόρουμ η χρήση των κεφαλαίων έχουν τη σημασία της έντονης φωνής (διαμαρτυρία, ένταση, πίεση). Εξαίρεση, θα δοθεί μόνο σε εκείνους τους χρήστες που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή που υποστηρίζει ελληνικά ή δεν γνωρίζουν ελληνικά. Το τμήμα International Section έχει δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό και λειτουργεί με την αγγλική γλώσσα.

3. Παρακαλείστε να χρησιμοποιείτε όποιο γλαφυρό τρόπο γραφής θέλετε σωστά όμως και αποδεκτά. Για παράδειγμα η φράση "Φοβερό φίλε!" είναι αποδεκτή. Όμως η φράση "Είπες μ@λ@κία τώρα!" δεν είναι! Το φόρουμ χρησιμοποιεί ένα λογισμικό ελέγχου φράσεων-λέξεων, αλλά τίποτα δεν είναι τέλειο. Τα μέλη στο Π.Φ.Σ.Β είναι ενήλικες ώστε να καταλαβαίνουν ποια είναι τα όρια και μέχρι πού πρέπει να φτάνουν τα λόγια. Όσοι παραβιάσουν αυτά τα όρια θα ειδοποιηθούν καταρχήν με προσωπικό μήνυμα από τον συντονιστή του συγκεκριμένου φόρουμ ή τον διαχειριστή του φόρουμ. Διαφορετικά, η διαγραφή από το Π.Φ.Σ.Β θα είναι δεδομένη.

4. Μην χρησιμοποιείτε ελληνικά γράμματα για το "όνομα μέλους" σας και μην χρησιμοποιείτε σε αυτό κενά διαστήματα. Αντ' αυτού χρησιμοποιείστε την κάτω παύλα "_".

5. Η εγγραφή σας δεν γίνεται αυτόματα (μέσω της εγγραφής του φόρουμ) αλλά στέλνετε τα στοιχεία σας σε έναν από τους διαχειριστές (libke(@)sch.gr libmag(@)sch.gr) τα οποία πρέπει να είναι:
α) όνομα μέλους (χαρακτήρες πεζοί λατινικοί, ελάχιστο 6 χαρακτήρες)
β) κωδικός πρόσβασης (πεζοί λατινικοί ή συνδιασμός με αλφαριθμητικούς χαρακτήρες, ελάχιστο 6 χαρακτήρες)
γ) email (υποχρεωτικά το πλήρες email της βιβλιοθήκης, π.χ library(@)gym-magoula.att.sch.gr) – όχι το συντομογραφικό email π.χ libmag(@)sch.gr
δ) Τόπος…τη βιβλιοθήκη σας (παράδειγμα : Γυμνασίου Μαγούλας, Ν. Αττικής)
ε) Υπογραφή….το πλήρες ονοματεπώνυμό σας και ότι άλλο θέλετε εσείς (υποχρεωτική εμφάνιση στα μηνήματά σας)
Υπόψη ότι ο κωδικός πρόσβασης μπορεί να αλλάξει από εσάς, μετά την εγγραφή σας μέσω του προφίλ μέλους. Να γνωρίζετε ότι η εγγραφή σας (ο λογαριασμός σας) θα παραμένει ενεργή, για όσο χρονικό διάστημα παραμένετε στις Σ.Β. με το πέρας της ιδιότητάς σας ως υπεύθυνος/η Σ.Β παύει αυτομάτως και ο λογαριασμός σας στο Π.Φ.Σ.Β.

6. Απαγορεύεται η δημιουργία περισσότερων από ενός λογαριασμού ανά μέλος. Μερικά μέλη δημιουργούν νέο λογαριασμό είτε γιατί έχουν ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης της εγγραφής τους είτε για άλλους λόγους. Στην περίπτωση που έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης, υπάρχει αυτόματη δυνατότητα αποστολής νέου κωδικού (επιλέγοντας το "Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου στην σελίδα σύνδεσης)

7. Μη χρησιμοποιείται τις δυνατότητες του φόρουμ (email, pm) για σκοπούς διαφήμισης ή προώθησης προσωπικών ενδιαφερόντων ή προϊόντων (ακόμη και βιβλίων). Τέτοια κατάχρηση (spamming, hacking, προσπάθεια για πρόσβαση σε ρόλους διαχείρισης του site χωρίς άδεια, ή μαζική αποστολή emails σε πολλά μέλη, επίθεση στο server που φιλοξενεί το site, κλπ ενέργειες) είναι παράνομη και τέτοιες μεμονωμένες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν κατάλληλα και με όλα τα μέσα.

8. Τα προσωπικά «πιστεύω» των μελών, η θρησκεία τους, η καταγωγή τους, οι απόψεις τους, το στυλ τους αποτελούν δικαίωμά τους και δεν επιτρέπεται σε κανέναν η προσβολή τους. Ακόμη και στην περίπτωση που ένα μέλος υποπέσει σε ανάρμοστη συμπεριφορά δεν έχετε το δικαίωμα ούτε επίπληξης ούτε παρατήρησης. Απλά αναφέρετέ το στον εκάστοτε υπεύθυνο συντονιστή συζήτησης ή διαχειριστή. Τέτοιες συμπεριφορές παρακολουθούνται από τον διαχειριστή και τους εκάστοτε συντονιστές συζήτησης. Οι επίμαχες συζητήσεις θα σβηστούν ή θα τροποποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει "προειδοποίηση συμπεριφοράς" (warn). Όσοι επανειλημμένα παραβαίνουν τους κανόνες θέτουν αυτομάτως τον ευατό τους εκτός Π.Φ.Σ.Β.

9. Δεν επιτρέπεται στο προφίλ σας να βρίσκεται προσβλητικό υλικό. Οι προσβλητικοί σύνδεσμοι σε "περίεργους ιστότοπους", περίεργες υπογραφές κ.α. Οποιοδήποτε μέλος βρεθεί να φέρει τέτοιους τίτλους στο προφίλ του ή και εικόνες προσβλητικού περιεχομένου ως avatar θα διαγραφεί από το Π.Φ.Σ.Β.

10. Απαγορεύεται η εγγραφή σε αυτό το φόρουμ, με σκοπό την διαφήμιση κάποιου site, προϊόντος, υπηρεσίας κάθε είδους φόρουμ, ιστότοπου, blog κλπ. Αυτή η συμπεριφορά θα θεωρηθεί spam και δεν θα γίνεται αποδεκτή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαφημίσετε τα προϊόντα σας, υπηρεσίες σας, web-sites, fora, το βιβλίο που γράψατε κλπ. Επιτρέπεται όμως, να διαφημιστείτε χρησιμοποιώντας link στην υπογραφή σας. Απαγορεύεται επίσης, να δημιουργήσετε ένα νέο μήνυμα με σκοπό να αναφέρετε και διαφημίσετε το site/προϊόν/υπηρεσία/φόρουμ σας σε μία συζήτηση διαφορετικού θέματος. Αν απαντάτε εμπεριστατωμένα και συμμετέχετε κανονικά στις συζητήσεις της Κοινότητας, τότε αποκτάτε αυτομάτως και νομίμως την "προβολή" που επιθυμείτε μέσω συνδέσμων που θα βρίσκονται στην υπογραφή σας.

11. Οποιαδήποτε ενέργεια είναι ενάντια στους νόμους του Ελληνικού κράτους, είναι επίσης παράνομη και στο φόρουμ αυτό. Το Π.Φ.Σ.Β διέπεται από την Ελληνική νομοθεσία. Κατά αυτόν τον τρόπο αν κάποια διαδικτυακή ενέργεια είναι παράνομη, να μην γίνεται μέσω αυτού του φόρουμ!

12. Με την εγγραφή σας διατηρείτε το δικαίωμα να μην επιτραπεί σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το email σας για διαφημιστικούς λόγους, αποδέχεστε όμως την λήψη email από την διαχείριση του Π.Φ.Σ.Β για ενημέρωση σχετικά με σημαντικά γεγονότα που αφορούν το Π.Φ.Σ.Β, άρα και εσάς (με την επιλογή βέβαια από το προφίλ του καθενός για απενεργοποίηση).

13. Δεν επιτρέπεται η δημοσίευση στο φόρουμ των προσωπικών μηνυμάτων (pm) που αποστέλλονται μεταξύ των μελών.

14. Δεν επιτρέπεται η ανακοίνωση αποχώρησης. Δυσαρεστηθήκατε με τη λειτουργία του φόρουμ, δεν συμφωνείτε με τους κανόνες του ή δεν σας άρεσε η συμπεριφορά κάποιων μελών; Μπορείτε να αποχωρήσετε αθόρυβα. Η ανακοίνωση της αποχώρησής σας δεν θα είναι ανεκτή.

15. Δεν μπορείτε να δημιουργείτε ή να ζητάτε ψηφοφορία για επιλεγμένα θέματα από τα υπόλοιπα μέλη του Π.Φ.Σ.Β. Αυτό είναι αρμοδιότητα των διαχειριστών και συντονιστών συζητήσεων. Εάν έχετε να προτείνετε κάτι, απευθυνθείτε σε έναν από τους παραπάνω για δημιουργία κατάλληλης ψηφοφορίας (εάν βέβαια εγκριθεί ή κριθεί σκόπιμη).

16. Δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση περιεχομένου του Π.Φ.Σ.Β προς τρίτους ή προς τα ΜΜΕ, χωρίς την άδεια των διαχειριστών. Μία συλλογική διαμαρτυρία ή σύνταξή υπομνήματος με υπογραφές, για να φέρει τον τίτλο «Π.Φ.Σ.Β» θα πρέπει απαραιτήτως να συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% των ενεργών μελών του Π.Φ.Σ.Β. Το εκάστοτε πλήθος ενεργών μελών θα το δίνουν οι διαχειριστές του.


Αν δεν συμφωνείτε με τους παραπάνω όρους, τότε παρακαλούμε μην προχωρήσετε στην εγγραφή σας.

Το Π.Φ.Σ.Β δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των μηνυμάτων του. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων βαρύνουν τους αποστολείς τους και μόνο αυτούς.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Όλα τα κείμενα τουΠ.Φ.Σ.Β προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα σύμφωνα με τον Νόμο 2121/93. Τα μηνύματα του forum αποτελούν μεν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα, της οποίας όμως τη δημοσιευμένη υπόσταση παραχωρεί στο Π.Φ.Σ.Β και δεν μπορεί να πάρει πίσω σε περίπτωση αποχώρησης. Κάθε άλλο κείμενο του φόρουμ, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του ιδρυτή του Π.Φ.Σ.Β ή/και του εκάστοτε υπογράφοντος. Επιπλέον, δεν είναι υπεύθυνος ο διαχειριστής αν κάποιο μέλος αντιληφθεί ότι δικό του κείμενο-μήνυμα "εκλάπη" από τρίτο και δημοσιεύτηκε αλλού. Όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Π.Φ.Σ.Β ανήκουν στον αποστολέα και απαγορεύεται ρητώς η όποια χρησιμοποίησή τους από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς την έγγραφη άδεια του αποστολέα! Δεν φέρει όμως καμιά ευθύνη ο διαχειριστής για τέτοιου είδους ενέργειες που πιθανόν προκληθούν από τρίτους. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται φωτογραφίες στις οποίες δεν έχετε τα πνευματικά δικαιώματα θα πρέπει απαραιτήτως να προσθέτετε τον πνευματικό υπεύθυνο ή τον ιστότοπο δημοσίευσης με σύνδεσμο. Όλες οι υπόλοιπες σελίδες όμως του Π.Φ.Σ.Β όπως τα άρθρα και άλλοι τομείς, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και απαγορεύεται να αντιγραφούν.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ (MODERATORS)

1. Οι Συντονιστές είναι και αυτοί μέλη της Κοινότητας οπότε όλοι οι κανόνες για τα μέλη, ισχύουν και για αυτούς.

Επιπρόσθετα:
2. Επισκέπτονται συχνά και παρακολουθούν τα νέα μηνύματα στο φόρουμ που εποπτεύουν.
3. Προσπαθούν όσο μπορούν να δίνουν σωστές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις.
4. Προσκαλούν νέα μέλη που πιθανώς ενδιαφέρονται για το Π.Φ.Σ.Β.
5. Διατηρούν ένα ύφος και ήθος και προσπαθούν να διατηρούν και ένα όμορφο κλίμα συζήτησης.
6. Διαγράφουν μόνο μηνύματα που είναι διπλά ή το περιεχόμενό τους είναι ανάρμοστο ή προσβάλει άλλα μέλη.
7. «Κλειδώνουν» νέες συζητήσεις ή οποίες έχουν αναπτυχθεί αλλού και ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη της συζήτησης το λόγω «κλειδώματος» της συζήτησης, δίνοντας σύνδεσμο προς την κανονική συζήτηση.
8. Παρεμβαίνουν σε συζητήσεις οι οποίες ξεφεύγουν από το κεντρικό θέμα του τίτλου της συζήτησης, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση ως «εκτός θέματος – off topic». Στην περίπτωση της μη συμμόρφωσης «κλειδώνουν» τη συζήτηση για όσο χρονικό διάστημα κρίνουν απαραίτητο.
9. Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να μετακινήσουν οποιοδήποτε θέμα συζήτησης σε άλλη συζήτηση, εφόσον κρίνουν ότι το θέμα συζήτησης δεν ανήκει στο φόρουμ το οποίο αναρτήθηκε. Στην περίπτωση που υπάρχει ασυμφωνία που θα πρέπει να αναρτηθεί η συζήτηση, το θέμα το επιλύουν με την παρέμβαση των διαχειριστών. Όταν μετακινήσουν συζήτηση σε άλλο φόρουμ, ενημερώνουν με πμ το συντονιστή του άλλου φόρουμ για την ενέργεια τους αυτή.
10. Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα και υποχρέωση να απαγορεύσουν την διακίνηση εικόνων πορνογραφικού περιεχομένου, «πειρατικών» αρχείων αλλά και κάθε φωτογραφίας που εκφράζει διαστροφή ή προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση, στα φόρουμ που εποπτεύουν.
11. Σε μηνύματα που έχουν τίτλο στα Αγγλικά ή στα greeklish ή είναι γραμμένα με κεφαλαία ή έχουν ορθογραφικό λάθος, θα πρέπει να κάνουν διόρθωση του τίτλου (επεξεργασία) και να τον γράφουν στα Ελληνικά (πεζά) ώστε να είναι ευανάγνωστα τα θέματα. Κατόπιν θα πρέπει να ειδοποιούν τα εκάστοτε μέλη με προσωπικό μήνυμα για τις παρατυπίες αυτές.
12. Να διαχωρίζουν τις συζητήσεις. Δηλαδή αν μια συζήτηση ξεκινήσει στο φόρουμ του "ΑΒΕΚΤ" και επεκταθεί σε θεματολογία πχ για δίκτυο Η/Υ, θα πρέπει να διαχωρίσουν όλα τα μηνύματα που δεν ανήκουν στη συζήτηση και να δημιουργήσουν νέα συζήτηση στη σωστή κατηγορία, όπου και θα επικολλήσουν τα αποκομμένα μηνύματα.
13. Να ομαδοποιούν συζητήσεις που έχουν το ίδιο θέμα (όταν διατεθεί αυτή η δυνατότητα στο φόρουμ). Δηλαδή αν κάποιες συζήτησης περιλαμβάνουν το ίδιο θέμα, μπορούν να συνενωθούν σε μία ενιαία συζήτηση (εδώ ο συντονιστής δύναται να δώσει τον δικό του τίτλο στην νέα ενοποιημένη συζήτηση κατά την κρίση του).
14. Όποτε το κρίνουν απαραίτητο να διενεργούν εκκαθάριση του φόρουμ που εποπτεύουν από ορφανές συζητήσεις ή από «κλειδωμένα» νέα θέματα.
    Ως «ορφανές» χαρακτηρίζονται εκείνες οι συζητήσεις οι οποίες ποτέ δεν απαντήθηκαν και το μόνο μήνυμα είναι εκείνο του δημιουργού (εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της ανακοίνωσης)
    όταν «κλειδώνεται» ένα νέο θέμα γιατί ήδη έχει αναπτυχθεί αλλού, τότε αυτή η συζήτηση μπορεί μετέπειτα να διαγραφεί.

Η διαχείριση του Π.Φ.Σ.Β διατηρεί το δικαίωμα ανά πάση στιγμή να απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του έναν συντονιστή συζήτησης, αν υπάρχει λόγος και κατόπιν φυσικά της σχετικής ενημέρωσής του.

Ευχαριστoύμε, καλή πλοήγηση στο φόρουμ!

Η διαχείριση του Π.Φ.Σ.Β
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic       Π.Φ.Σ.Β. - He.S.Li.F. Forum Index -> Ανακοινώσεις Διαχειριστών Π.Φ.Σ.Β All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group