Ευρετήριο Άρθρου

   Είναι σίγουρα πολύ εγωιστικό να πούμε πως από ολόκληρο το Σύμπαν μόνο πάνω στο δικό μας πλανήτη υπάρχει ζωή. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και αλλού όντα με μορφή παρόμοια με τη δική μας, ή εντελώς διαφορετική. Άλλωστε η ζωή δε συνδέεται αποκλειστικά με τον άνθρωπο, αφού και η ύπαρξη ενός μικροβίου, ενός βακτηρίου, ενός ιού, σημαίνει ζωή.

Αλλά ας περιοριστούμε στην ύπαρξη όντων νοητικά και τεχνολογικά αναπτυγμένων. Υπάρχουν; Και αν υπάρχουν, θα έχουμε την ευτυχία να συναντηθούμε κάποτε μαζί τους;

   Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο Σύμπαν. Σε ολόκληρο το Σύμπαν, που δημιουργήθηκε πριν από 12-14 δισεκατομμύρια χρόνια, υπάρχουν 100.000.000.000 Γαλαξίες! Καθένας τους περιλαμβάνει δισεκατομμύρια άστρα(π.χ ο Ήλιος) και γύρω από κάθε άστρο υπάρχουν-με πολλές πιθανότητες- πλανήτες όπως στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Στο Γαλαξία μας υπολογίζουν πως υπάρχουν 200.000.000.000 άστρα(!!) και περίπου 50.000.000.000 πλανήτες! Επομένως είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν 1.000.000 κόσμοι(πλανήτες)σαν αυτόν της Γης, μόνο στο δικό μας! Και βέβαια με την ίδια λογική ίσως να υπάρχουν σε ολόκληρο το Σύμπαν 100.000 τρισεκατομμύρια πλανήτες δίδυμοι της Γης και βέβαια τόσες φυλές όντων!

   Ας υποθέσουμε τώρα πως όλοι αυτοί οι κόσμοι του Γαλαξία μας, που είναι ένας από τους 100.000.000.000,όπως αναφέραμε παραπάνω, μας αναζητούν. Θα έρθουμε ποτέ σε επαφή μαζί τους; Θα μας βρουν;. ΟΧΙ!( Αυτό βέβαια ίσως δυσαρεστήσει όλους εκείνους που πιστεύουν πως κατά καιρούς μας έχουν επισκεφτεί εξωγήινα όντα αλλά όλη αυτή η ιστορία είναι ένα γοητευτικό παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία μας και τίποτε παραπάνω!) Γιατί, ακόμη και αν είχαν λύσει το πρόβλημα της απόστασης, να τρέχουν τα διαστημόπλοιά τους με την ταχύτητα του φωτός ή και ακόμη μεγαλύτερη-πράγμα που είναι αδύνατον- υπάρχει το πρόβλημα του προσανατολισμού. Προς τα πού θα τα έστελναν; Πώς θα έβρισκαν τη Γη που είναι ένας πλανήτης ανάμεσα στα- τουλάχιστον- 250.000.000.000 άστρα και πλανήτες του Γαλαξία μας; Υποθετικά, για να έφτανε ένας μόνο από αυτούς τους πολιτισμούς στη Γη θα έπρεπε ο καθένας τους να εκτοξεύει 1.000 διαστημόπλοια το χρόνο προς διάφορες κατευθύνσεις επί 200 χρόνια συνεχώς! Που σημαίνει ότι για μια και μόνο επίσκεψη,  έπρεπε να είχαμε 200.000.000.000 εκτοξεύσεις διαστρικών διαστημοπλοίων! Αλλά ακόμη και μια απλή ανταλλαγή μηνύματος, θα απαιτούσε δεκάδες εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια.

  Έστω ότι ένας πολιτισμός στο Γαλαξία μας, βρίσκεται σε απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη.(Σημειωτέον, πως η διάμετρος του δικού μας είναι 100.000 έτη φωτός! Δηλαδή το φως που «τρέχει» με ταχύτητα 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, χρειάζεται 100.000 χρόνια για να τον διασχίσει  από το ένα άκρο ως το άλλο!)Πόσα χρόνια θα χρειάζονταν για να πάρουμε το μήνυμά τους; 1.000 ολόκληρα χρόνια(!) και βέβαια αλλά τόσα για να λάβουν την απάντησή μας!

   Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι οι αποστάσεις είναι πέρα από κάθε λογική(αστρονομικές) και για να το κατανοήσουμε καλύτερα, αρκεί να σκεφτούμε πως ένα ταξίδι από τον ήλιο μας (που απέχει από τη Γη 150.000.000 εκατομμύρια χιλιόμετρα) με αεροπλάνο, που τρέχει με 1.000 χιλιόμετρα την ώρα, στον Πλούτωνα, που είναι ο τελευταίος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, διαρκεί 675 χρόνια! Και ένα ταξίδι από τον ήλιο στο πλησιέστερο άστρο με το ταχύτερο διαστημικό όχημα(65.000 χιλιόμετρα την ώρα) θα διαρκούσε 70.000 χρόνια! Σκεφτείτε τώρα πόσα ηλιακά συστήματα έχει ο Γαλαξίας μας και πόσα συνολικά το Σύμπαν, και πάρτε μια γεύση από την απεραντοσύνη του!

   Δεν μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε; Για να βοηθηθείτε, διαβάστε και το παρακάτω.

   Αν σμικρύναμε το Γαλαξία μας κατά ένα τρισεκατομμύριο φορές, αυτός θα είχε διάμετρο 1.000.000 χιλιομέτρων ενώ το πάχος του στο κέντρο θα έφτανε τα 100.000 χιλιόμετρα .Σε όλη του την έκταση θα στολιζόταν από 200.000.000.000 άστρα,όπως έχουμε ήδη πει, με μέσο μέγεθος όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας, που θα βρίσκονταν σε αποστάσεις περίπου 40 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο, και ενδιάμεσα κενό!

   Τελικά, υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί; Στο ηλιακό μας σύστημα ΟΧΙ. Αλλά το ηλιακό μας σύστημα είναι ένα από τα χιλιάδες δισεκατομμύρια! Επομένως είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρχουν! Όμως εξαιτίας των τεραστίων αποστάσεων είμαστε καταδικασμένοι- δυστυχώς- στη μοναξιά μας, σε ένα Σύμπαν που, ίσως, είναι γεμάτο ζωή! Και ποια η θέση του πλανήτη μας μέσα στο Σύμπαν;¨ Ένας κόκκος άμμου ανάμεσα στους κόκκους άμμου όλων των ωκεανών της Γης!!

(Το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω είναι διασκευή από άρθρο του Δ. Σιμόπουλου, διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου)